Emmepä olisi syksyllä 2018 arvanneet, kun Tampere Filharmonia tilasi meiltä orkesterisävellyksen, että se tulee olemaan vuonna 2023 Teosto-palkintoehdokkaana! Orkesterisävellysten yhteydessä tapahtumien aikajänne on pitkä, koronan aiheuttamien hidasteiden vuoksi nyt vielä pitempi.Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista, joka jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle kotimaiselle musiikkiteokselle. Palkinnon tarkoitus on parantaa suomalaisten musiikintekijöiden tunnettuutta ja toimintaedellytyksiä.
Teos Water on siis Tapio Lappalaisen ja minun yhdessä säveltämä 20 minuutin mittainen teos sinfoniaorkesterille, jonka Tampere Filharmonia tilasi meiltä. Se esitettiin Tampere Biennale -festivaalilla huhtikuussa 2022. Kapellimestarina oli Rebecca Tong. Teoksen kantaesityksen piti olla jo vuoden 2020 festivaalilla, mutta koronan vuoksi esitys siirtyi kahdella vuodella.
Water on ensimmäinen osa ilmastonmuutokseen kantaaottavasta teoskokonaisuudestamme, jossa aiheena ovat neljä klassista elementtiä; maa, ilma, tuli ja vesi. Kysyimme Tampere Filharmonialta, että sopisiko jokin näistä elementeistä heidän tilauksen aiheeksi ja he päätyivät veteen, koska Tammerkoskella on ollut suuri merkitys kaupungin historiassa.
Teoksessa olemme pyrkineet kuvaamaan veden tärkeyttä, herkkyyttä, kauneutta ja kauheutta. Olemme asuneet 16 vuotta maaseutukaupungissa Haapajärvellä, jossa meillä on useita maanviljelijäystäviä. Olemme nähneet läheltä, kuinka tärkeää veden oikea-aikaisuus ja sopiva määrä on maanviljelyssä. Viljan siemenet täytyy kylvää kuivaan maahan, minkä jälkeen taas vettä pitää olla tasaisesti kasvukauden aikana.
Veden tärkeyttä kuvataan myös merijaksossa. Olemme kuvanneet siinä musiikin keinoin koralleja, joita uhkaa kuolema merten lämpenemisen ja saastumisen seurauksena. Katsoimme sävellysprosessin aikana koralleista kertovan dokumentin, jossa oli todella vaikuttava kuva koralleista. Ne loistivat kuvassa uskomattoman kauniina ja monivärisinä. Se oli korallien hätähuuto juuri ennen niiden kuolemaa. Tämän hätähuudon olemme kuvanneet teoksessamme.
Teoksessa hyödynnetään vettä myös soittimina tai soittamisessa mm. järvi- ja jäätikköjaksoissa. Triangeli, chimes ja kellopelin laatat upotetaan vesiastiaan äänen sytyttämisen jälkeen, minkä seurauksena ääneen tulee glissando. Jäätikköjaksossa käytetään soittimena jääkuutiota, jonka sisään on jäädytetty hydrofoni eli vesimikrofoni. Jääkuutiota soitetaan sahalaitareunaisella lasagnelastalla raapimalla sekä iskemällä rytmikkäästi. Hydrofoni poimii jääkuution sisältä äänet, jotka sitten vahvistetaan äänentoiston avulla.
Kun kuulin Teosto-palkintoehdokkuudesta olin juuri ajamassa autolla Oulusta Haapajärvelle opettamaan. Minulta kysyttiin kertomisen jälkeen, että pysyinkö tiellä. Vastasin, että kyllä, mutta silmät ovat aivan sumeana, kun itken täällä. Menin P-paikalle ja soitin Tapiolle. Kun Tapio kuuli ehdokkuudesta, hän kysyi minulta, että tavataanko torilla. Pidimme fotosession Haapajärven torilla ja menimme sen jälkeen syömään ehdokkuuden kunniaksi.
Suuret kiitokset Teosto-palkintoehdokkuudesta!