Yhteisorkesterisävellyksessämme ”Water” lyömäsoittaja soittaa jääkalikkaa raapimalla sitä rytmikkäästi lasagnelastalla. Jääkalikan sisälle on jäädytetty hydrofoni. Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi, että hydrofoni on vedenalainen mikrofoni.
Kuinka monta jääkalikkaa tarvitaan viikoksi, jos jokaisessa harjoituksessa ja konsertissa on syytä olla yksi jääkalikka käytössä ja toinen varalla? Maanantaina on tiedossa tekniikkaharjoitus ääniteknikon ja kahden lyömäsoittajan kanssa. Tiistaista perjantaihin on harjoitukset päivittäin sekä perjantaina konsertti. Hydrofonien jäädyttäminen jääkalikan sisään (meidän pakastimessa, -18°C) kestää kaksi vuorokautta. Meillä on nyt käytössä viisi hydrofonia, joista neljän on tarkoitus olla aktiivikäytössä. Viidennen kuori oli murtunut ja sitä tuttu ääniteknikko korjasi. Se toimii hätävarana.
Hydrofonin jäädytyksen vaiheisiin kuuluvat: 1) Muovirasian täyttäminen vedellä
2) Kanteen reiän teko, jotta hydrofoni saadaan asetettua keskellä jääkalikkaa
3) Hydrofonin vetäminen kannen läpi sekä teippaus, jotta hydrofoni pysyy oikeassa paikassa. Teippauksessa pitää vähän taiteilla, koska hydrofoni tuppaa liikkumaan helposti.
4) Pakastimeen laittaminen
Pari yötä pakkasessa ja avot, jääkalikan sisään jäädytetty jääkalikka on valmis soittokäyttöön! 🙂